Λογαριασμός ρεύματος: Ποιούς θα επηρεάσει απο 1η Ιανουαρίου;

May 11, 2023 0 Comments

Περισσότερα άρθρα

Με ένα νέο τρόπο θα υπολογίζονται οι χρεώσεις του ρεύματος από 1η Ιανουαρίου 2023, καθώς η ΡΑΕ θέτει σε εφαρμογή την χρέωση των καταναλωτών με βασικό κριτήριο την ισχύ των εγκαταστάσεων τους και δευτερεύον το ύψος της κατανάλωσης.

Το νέο αυτό μέτρο θα θεσπιστεί ουσιαστικά για να δώσει κίνητρο σε καταναλωτές που έχουν υπερδιαστασιολογήσει τις παροχές τους (π.χ. έχουν τριφασικές παροχές ενώ θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες τους με μονοφασική παροχή), να τροποποιήσουν την ισχύ των μετρητών τους ώστε να έχουν χαμηλότερες χρεώσεις στο ρεύμα.

Αυτές οι αλλαγές θα επηρεάσουν κυρίως καταστήματα, επιχειρήσεις και γραφεία αλλά και οικιακά τιμολόγια που έχουν τριφασική παροχή, δηλαδή η ισχύς των μετρητών τους είναι από 15 KVA και άνω. Στην ουσία τριφασική παροχή χρησιμοποιούν όσοι λειτουργούν πολλές ηλεκτρικές συσκευές ταυτόχρονα και κατ’ επέκταση έχουν μεγάλη κατανάλωση ρεύματος.

Αυτοί είναι που θα δουν τις αυξήσεις στους λογαριασμούς τους, ενώ όσοι έχουν μονοφασική παροχή θα καταβάλλουν περίπου τις μισές χρεώσεις δικτύου. Αυτό σίγουρα θα αποτελέσει πρόβλημα σε πολλούς επαγγελματίες, οι οποίοι πέρα από τις υψηλές χρεώσεις που είχαν μέχρι τώρα, θα έχουν να αντιμετωπίσουν και αυτή την πρόσθετη επιβάρυνση καθώς πολλοί απ’ αυτούς αδυνατούν να μετατρέψουν την τριφασική τους παροχή σε μονοφασική , αφού δε θα είναι λειτουργική η επιχείρηση τους.

Έως τώρα οι χρεώσεις δικτύου αντιστοιχούν κατά 80% στην κατανάλωση ρεύματος, ενώ από το 2023 αυτό το ποσοστό θα αλλάξει κατά πολύ και θα περιοριστεί στο 10%. Το υπόλοιπο 90%, λοιπόν, θα έχει να κάνει με την ισχύ της εγκατάστασης.

👉Αν δεν γνωρίζεις την ισχύ της παροχής σου και θέλεις να ενημερωθείς για αυτό ή για οτιδήποτε άλλο αφορά θέματα ενέργειας μπορείς να μας στείλεις ένα μήνυμα και ένας εξειδικευμένος συνεργάτης της Ενεργειακής Συμβουλευτικής θα σε ενημερώσει εντελώς δωρεάν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *