Πότε επιστρέφει η ρήτρα αναπροσαρμογής;

Με απόφαση της, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας καθορίζει τις κατηγορίες των τιμολογίων, τις υποχρεώσεις των προμηθευτών και την μοίρα των παλιών συμβολαίων. Στο νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η ΡΑΑΕΥ καθορίζει τις ακόλουθες τρεις κατηγορίες προϊόντων:


1. Προϊόντα Σταθερής Τιμής για Ορισμένο Χρονικό Διάστημα και Σταθερής Τιμολόγησης (Σταθερά Τιμολόγια) – Χαρακτηρίζονται με μπλε χρώμα.

2. Προϊόντα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης – Χαρακτηρίζονται με πράσινο χρώμα.

3. Προϊόντα Δυναμικής Τιμολόγησης – Χαρακτηρίζονται με πορτοκαλί χρώμα.


Με αυτήν την απόφαση, η ΡΑΑΕΥ ορίζει επίσης υποχρεώσεις ενημέρωσης των καταναλωτών από τους προμηθευτές τους, προκειμένου να γνωρίζουν τις αλλαγές που θα επηρεάσουν τις συμβάσεις τους μετά την επαναφορά των ρητρών αναπροσαρμογής από την 1η Ιανουαρίου.


Ταυτόχρονα, η Ρυθμιστική Αρχή προσφέρει λύση σε περιπτώσεις όπου οι καταναλωτές προμηθεύονται ρεύμα από προμηθευτή με ληγμένη σύμβαση ή έχουν υπαχθεί σε προϊόντα μετάπτωσης, διατηρώντας ανενεργές τις συμβατικές ρήτρες.


Όσον αφορά την προγνωστοποίηση, οι προμηθευτές με κυμαινόμενα προϊόντα πρέπει να ενημερώνουν τους πελάτες τους για οποιαδήποτε αλλαγή στους τιμολογιακούς ή συμβατικούς όρους του προϊόντος τους μέχρι την 1η Νοεμβρίου. Η ενημέρωση μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά ή με έντυπη επιστολή, ανάλογα με το πώς ο καταναλωτής λαμβάνει τους λογαριασμούς του.


Στην περίπτωση που ο καταναλωτής δεν συμφωνεί με τις αλλαγές, μπορεί να επιλέξει να αλλάξει προμηθευτή ή προϊόν. Σε περίπτωση που θέλεις να αλλάξεις προμηθευτή ή προϊόν μπορείς να απευθυνθείς στην Ενεργειακή Συμβουλευτική στο 2110 010304 ή να συμπληρώσεις την παρακάτω φόρμα. Σημαντικό να σημειωθεί ότι στα κυμαινόμενα τιμολόγια δεν επιβάλλονται πέναλτι πρόωρης αποχώρησης ή άλλες δεσμεύσεις του καταναλωτή.


Στις περιπτώσεις όπου οι συμβάσεις προμήθειας έχουν λήξει ή οι καταναλωτές έχουν υπαχθεί σε προϊόντα μετάπτωσης, η προγνωστοποίηση μέχρι την 1η Νοεμβρίου είναι σημαντική για την ομαλή μετάβαση στο νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς. Εάν ο καταναλωτής δεν υπογράψει νέα σύμβαση προμήθειας έως την 1η Ιανουαρίου, θα υπόκειται στο καθεστώς της Καθολικής Υπηρεσίας.


Σύμφωνα με την ΡΑΑΕΥ, η λήξη των εκτάκτων μέτρων θα οδηγήσει σε εκτεταμένη και σημαντική αλλαγή των συμβάσεων προμήθειας, είτε αυτές συνήφθησαν πριν την εφαρμογή των μέτρων αυτών, είτε κατά την διάρκειά τους. Η Αρχή τονίζει ότι οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους πελάτες τους για τους αλλαγμένους όρους μέσω επίσημης επιστολής, είτε σε έντυπη μορφή είτε ηλεκτρονικά:


– Όσον αφορά τη Σύμβαση Προμήθειας, αυτή η ενημέρωση πρέπει να γίνει έως και την 1η Νοεμβρίου 2023, με την ευθύνη του προμηθευτή να αποδεικνύει την εγκαίρα ενημέρωση.

– Η προγνωστοποίηση αντικαθιστά την ανάγκη ρητής συγκατάθεσης από τον καταναλωτή, εφόσον ο τελευταίος δεν αντιτίθεται σε αυτήν.


Εάν δεν θέλεις να βρεθείς προ εκπλήξεως φέτος τον χειμώνα επικοινώνησε μαζί μας στο 2110 010304 ή συμπλήρωσε τα στοιχεία σου παρακάτω, κι ένας εξειδικευμένος σύμβουλος θα επικοινωνήσει μαζί σου!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Call Now