Νέο Κοινωνικό Τιμολόγιο, ποιους αφορά

Νέο Κοινωνικό Τιμολόγιο, ποιους αφορά 


Στις αρχές του Νοεμβρίου 2023 ανακοινώθηκε το νέο κοινωνικό τιμολόγιο που αφορά νέα μερίδα πολιτών που μέχρι τον προηγούμενο μήνα δεν τους συμπεριλάμβανε. 

Επομένως, παρουσιάζεται η νέα κατηγορία, ΚΟΤ Γ, μετά το Κοινωνικό Τιμολόγιο Α + Β (ΚΟΤ Α , ΚΟΤ Β). 


Έχεις πολύτεκνη οικογένεια; Δικαιούσαι έκπτωση στο ρεύμα σου με το Κοινωνικό Τιμολόγιο Γ! 


Δεν είσαι πολύτεκνος; Δες εδώ εάν δικαιούσαι το ΚΟΤ Α ή ΚΟΤ Β !


Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε το Κοινωνικό Τιμολόγιο Γ το οποίο απευθύνεται στις πολύτεκνες οικογένειες, δηλαδή εκείνες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα ή / και περισσότερα. Οι οικογένειες αυτές εντάσσονται σε αυτήν την νέα κατηγορία δικαιούχων ΚΟΤ, ξεχωριστά από άλλες οικονομικά ή κοινωνικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, και μετά από την αντίστοιχη αίτηση θα λαμβάνουν επιπλέον έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα της κατοικίας τους.


  1. Ποια είναι τα κριτήρια για την ένταξη στο νέο τιμολόγιο ΚΟΤ Γ;


Για να ενταχθούν στο τιμολόγιο ΚΟΤ Γ, οι πολύτεκνες οικογένειες πρέπει να πληρούν διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια. Για μια οικογένεια με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα, το ετήσιο εισοδηματικό όριο είναι 50.000 ευρώ. Κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο προσθέτει 2.500 ευρώ στο όριο, με το μέγιστο όριο των 70.000 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων. Επιπλέον, διαφορετικά από άλλες κατηγορίες ΚΟΤ, δεν υπάρχουν περιουσιακά κριτήρια για την ένταξη.


  1. Τι έκπτωση λαμβάνει το τιμολόγιο ΚΟΤ Γ;


Το νέο τιμολόγιο πολυτέκνων μειώνει το κόστος ενέργειας των δικαιούχων σημαντικά. Προσφέρει μια έκπτωση 100 €/MWh στις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Για παράδειγμα, μια οικογένεια με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και τετραμηνιαία κατανάλωση 2.000 kWh, θα έχει μια έκπτωση 200 ευρώ. Εάν θέλεις να μάθεις τη διαφορά βάσει των δικών σου καταναλώσεων, στείλε μας μήνυμα ή συμπλήρωσε την φόρμα που θα βρεις ακριβώς κάτω από εδώ.  


  1. Υπάρχει όριο στην κατανάλωση ενέργειας προκειμένου να λαμβάνετε την έκπτωση;


Στο νέο τιμολόγιο πολυτέκνων, υπάρχουν διευρυμένα όρια τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τη χορήγηση της έκπτωσης. Η κατανάλωση ξεκινά από 2.000 kWh ανά τρίμηνο για οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και αυξάνεται κατά 200 kWh για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο, με μέγιστο όριο 4.000 kWh ανεξάρτητα από τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων. Αυτό το όριο μπορεί να αυξηθεί κατά 300 kWh για οικογένειες που περιλαμβάνουν άτομα με αναπηρία 67% και άνω, καθώς και κατά 600 kWh για οικογένειες που περιλαμβάνουν άτομα που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη.


  1. Τι συμβαίνει εάν υπερβείτε το όριο κατανάλωσης;


Γι’αυτή την περίπτωση, εάν ένα νοικοκυριό ξεπεράσει το όριο κατανάλωσης, υπάρχει ειδική ρύθμιση προκειμένου να μην απενταχθεί από το Κοινωνικό Τιμολόγιο Γ, η ειδική ρύθμιση αυτή φροντίζει η υπερβάλλουσα ενέργεια να χρεώνεται με το βασικό οικιακό τιμολόγιο του προμηθευτή ενέργειας, και αφορά μόνο το συγκεκριμένο διάστημα.


  1. Επωφελούνται οι δικαιούχοι από επιπλέον έκπτωση εάν εξοικονομήσουν ενέργεια;

Ναι, οι δικαιούχοι μπορούν να επωφεληθούν από έκπτωση εάν εξοικονομήσουν ενέργεια σε σχέση με το όριο της τετραμηνιαίας κατανάλωσής τους. Η έκπτωση εξαρτάται από το ποσοστό εξοικονόμησης και δεν μπορεί να υπερβεί το 20% της βασικής έκπτωσης.


  1. Τι ισχύει για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις;


Οι δικαιούχοι του τιμολογίου ΚΟΤ Γ απαλλάσσονται από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις που αφορούν στο σκέλος της ενέργειας για τον υπολογισμό των Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος και Χρεώσεων Χρήσης Δικτύου, καθώς και από τα υπόλοιπα σκέλη των χρεώσεων αυτών. Επίσης, απαλλάσσονται από τις χρεώσεις για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.


  1. Ποια είναι η διαδικασία για την ένταξη στο τιμολόγιο ΚΟΤ Γ;


Η διαδικασία ένταξης στο ΚΟΤ Γ για τις πολυτέκνες οικογένειες πραγματοποιείται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που υλοποιείται από την ΗΔΙΚΑ. Οι αιτούντες υποβάλλουν αίτηση και παρέχουν το πιστοποιητικό της οικογενειακής τους κατάστασης, συνοδευόμενο από πιστοποιητικό από την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος. Ο έλεγχος είναι αυτοματοποιημένος και οι αιτούντες ενημερώνονται αμέσως αν πληρούν τα κριτήρια για ένταξη στο τιμολόγιο.


Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το Κοινωνικό Τιμολόγιο και τις εκπτώσεις που μπορείς να λάβεις, κάλεσέ μας στο 2110-010304 ή συμπλήρωσε την παρακάτω φόρμα για να σε καλέσουμε εμείς! 

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Call Now