Τύποι λογαριασμών

Έναντι και εκκαθαριστικός λογαριασμός

Έναντι ή αλλιώς “Κατ’εκτίμηση” λογαριασμός: 

Ο υπολογισμός του έναντι λογαριασμού ρεύματος προκύπτει βάσει “ιστορικού”. Δηλαδή, οι κιλοβατώρες κατανάλωσης που υπολογίζονται αντλούνται από τις καταναλώσεις της ίδιας περιόδου, του προηγούμενου έτους. 

Η έναντι αξία κατανάλωσης αφαιρείται από τον Εκκαθαριστικό λογαριασμό. 

Έναντι από ένδειξη πελάτη (ισχύει μόνο για τα ρολόγια ρεύματος): 

Πλέον όλοι οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα της καταχώρησης ένδειξης. Συνήθως αναφέρεται ως υπηρεσία “μέτρα μόνος σου”. 

Τι όφελος έχει αυτή η υπηρεσία; 

Αντί κάθε μήνα να λαμβάνεις έναντι λογαρισμούς με κατά προσέγγιση κατανάλωση, θα λαμβάνεις λογαριασμούς με τις κιλοβατώρες που όντως έχεις καταναλώσει. Δηλαδή, σα να λέμε κάθε μήνα θα έρχεται Εκκαθαριστικός Λογαριασμός. 

Φυσικά, η υπηρεσία μέτρα μόνος σου δεν καταργεί την καταμέτρηση του ΔΕΔΔΗΕ, αφού στον 4ο μήνα καταγράφει την ένδειξη του ρολογιού σου και τη στέλνει στον πάροχο σου, εξακριβώνοντας έτσι τις δικές σου μετρήσεις! 

Εκκαθαριστικός Λογαριασμός: 

Στον εκκαθαριστικό λογαριασμό, ο οποίος εκδίδεται κάθε 4 μήνες, απεικονίζεται η πραγματική κατανάλωση και η χρέωση ενέργειας για την περίοδο αναφοράς. 

Πως εκδίδεται ο εκκαθαριστικος λογαριασμός; O ΔΕΔΔΗΕ (όταν πρόκειται για ρεύμα) ή η ΕΔΑ (όταν πρόκειται για αέριο), καταγράφει την αντίστοιχη ένδειξη και την προωθεί στον εκάστοτε πάροχο. 

 

Σχετικά άρθρα

Call Now