Πορτοκαλί τιμολόγιο: Τι ισχύει;

Από τον Ιανουάριο του 2024 έχουμε τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος. Τα οποία είναι: το μπλε, το κίτρινο, το πράσινο και το πορτοκαλί. Όπου το μπλε είναι το σταθερό, με κλειδωμένη τιμή χωρίς μηχανισμό διακύμανσης ή ρήτρα αποχώρησης. Το κίτρινο και το πράσινο είναι τα κυμαινόμενα τα οποία επηρεάζονται από τη ρήτρα (ΤΕΑ) αναπροσαρμογής και η τιμή τους αλλάζει κάθε μήνα (στην αρχή ή στο τέλος). Ενώ, το πορτοκαλί τιμολόγιο, γνωστό και ως δυναμικό τιμολόγιο, το οποίο επηρεάζεται από το χρηματιστήριο ενέργειας και τιμή του αλλάζει συνεχώς μέσα στην ημέρα. 

 

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν είναι διαθέσιμο προς επιλογή το πορτοκαλί τιμολόγιο, καθώς δεν υπάρχει ακόμη η υποδομή αυτή. Για να μπορεί κάποιος να επιλέξει το πορτοκαλί τιμολόγιο θα πρέπει να διαθέτει στην κατοικία του “έξυπνο μετρητή”, δηλαδή έναν μετρητή που να έχει τη δυνατότητα να στέλνει τις ενδείξεις σε πραγματικό χρόνο στον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να τιμολογείται αναλόγως. 

 

Οι έξυπνοι μετρητές δεν είναι ταυτόσημοι με τους ψηφιακούς (τους νέους μετρητές με την ψηφιακή οθόνη) που ενδέχεται να έχετε δει, καθώς έξυπνοι μετρητές στην Ελλάδα υπάρχουν μόλις 1500 εγκατεστημένοι και αυτό λόγω του πολύ υψηλού κόστους εγκατάστασής τους. 

Παρακάτω θα δείτε τους 4 διαφορετικούς τύπους μετρητών που υπάρχουν: 

Μετρητής με κυκλάκια: 

Μετρητής αναλογικός: 

 

Μετρητής ψηφιακός:

 

Έξυπνος μετρητής:

Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας και ένας εξειδικευμένος σύμβουλος της Ενεργειακής Συμβουλευτικής θα επικοινωνήσει μαζί σας το συντομότερο δυνατό!
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Call Now