Ρελέ διαφυγής, τι είναι και γιατί είναι τόσο σημαντικό!

Ρελέ διαφυγής, τι είναι και γιατί είναι τόσο σημαντικό!


Το ρελέ διαφυγής είναι σημαντικό για αρκετούς λόγους, οι οποίοι συνδέονται με την ασφάλεια και την προστασία των ανθρώπων σε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις εντός οικιακών και εργασιακών χώρων. 


Διάβασε παρακάτω σε ποιες περιπτώσεις έχει δικαίωμα ο πάροχος και ο ΔΕΔΔΗΕ να σου κόψουν την παροχή ρεύματος. 


Ορισμένοι από τους βασικούς λόγους που καθιστούν το ρελέ διαφυγής σημαντικό περιλαμβάνουν:


1. Προστασία από ηλεκτροπληξία: Το ρελέ διαφυγής αποτρέπει το ρεύμα από το να διαπεράσει το ανθρώπινο σώμα, όταν υπάρχει κίνδυνος διαρροής. Εάν υπάρξει κάποιο βραχυκύκλωμα ή διαρροή τότε το ρελέ ”πέφτει” και διακόπτει την κυκλοφορία του ρεύματος. Αυτό μπορεί να σώσει ζωές αν προκύψει επαφή με ηλεκτρικές συσκευές ή ηλεκτρικά κυκλώματα. 


2. Προστασία από πυρκαγιές: Υπερφόρτωση ή βραχυκύκλωμα σε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις μπορεί να προκαλέσει θέρμανση και πυρκαγιές. Το ρελέ διαφυγής μπορεί να ανιχνεύσει αυτές τις ανωμαλίες και να απενεργοποιήσει το ρεύμα για την πρόληψη πυρκαγιάς.


3. Προστασία της ηλεκτρικής εγκατάστασης: Το ρελέ διαφυγής βοηθά στην προστασία της ηλεκτρικής εγκατάστασης από ζημιές που μπορεί να προκληθούν από υπερφόρτωση ή βραχυκύκλωμα. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διακαύγεσης ηλεκτρικών καλωδίων και εξοπλισμού.


4. Συμμόρφωση με κανονισμούς: Σε πολλές χώρες, όπως και στην Ελλάδα, οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις υπόκεινται σε αυστηρούς κανονισμούς και πρότυπα ασφαλείας. Το ρελέ διαφυγής είναι απαραίτητο προκειμένου να κριθεί ένα ακίνητο ασφαλές για οικιακή ή εμπορική χρήση.  Η Υπεύθυνη Δήλωση Ηλεκτρολόγου (ΥΔΕ) / Πιστοποιητικό Ηλεκτρολόγου είναι απαραίτητο να είναι σε ισχύ, καθώς πιστοποιεί ότι υπάρχει μεταξύ άλλων και το ρελέ διαφυγής. Σε αντίθετη περίπτωση ο πάροχος και ο ΔΕΔΔΗΕ έχουν τη δυνατότητα να διακόψουν το ρεύμα στο ακίνητο, καθώς κρίνεται αυτόματα μη ασφαλές. 


Έχεις ενεργό Πιστοποιητικό Ηλεκτρολόγου (ΥΔΕ); 

Εάν δε γνωρίζεις, συμπλήρωσε παρακάτω τον αριθμό παροχής σου και το τηλέφωνό σου και θα σε ενημερώσουμε δωρεάν εμείς! 


Εάν ξέρεις πως έχει λήξει το πιστοποιητικό σου κάλεσέ μας στο 2110-010304 (αστική χρέωση) Δευτέρα – Σάββατο 9:00 – 17:00 και θα σε ενημερώσουμε για τα δικαιολογητικά και για όσα χρειάζεται να ξέρεις! 


Εν κατακλείδι, το ρελέ διαφυγής είναι μια σημαντική συσκευή που συμβάλλει στην ασφάλεια των ανθρώπων, την προστασία των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και την πρόληψη επικίνδυνων καταστάσεων όταν πρόκειται για ηλεκτρικό ρεύμα.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Call Now