Πόσο ρεύμα καταναλώνει ο χριστουγεννιάτικος στολισμός;

Περισσότερα άρθρα

Διανύοντας ήδη τα μέσα του Νοεμβρίου, πολλοί από εμάς έχουμε αρχίσει να στολίζουμε με φωτισμό τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό του σπιτιού μας.

Όμως, συνήθως υπολογίζουμε μόνο το κόστος της αγοράς των υλικών, και σπάνια το πόσο καίνε. Η αλήθεια είναι πως είναι μια σημαντική προσθήκη στο σύνολο των γιορτινών εξόδων, ειδικά αν δεν χρησιμοποιούμε παλιάς τεχνολογίας λαμπάκια.

Πως μπορούμε, λοιπόν, να υπολογίσουμε τι κατανάλωση ρεύματος κάνουν τα λαμπάκια που ήδη έχουμε και πως θα την μειώσουμε χωρίς, όμως, να στερηθούμε το χριστουγεννιάτικο κλίμα;

Για να υπολογίσουμε ακριβώς πόσο ρεύμα καίνε τα λαμπάκια μας αρκεί να κοιτάξουμε τις ενδείξεις της συσκευασίας τους. Κάθε συσκευασία αναγράφει πάνω τα watt. Για να δώσουμε ένα παράδειγμα ας πούμε πως γράφει 500 watt. Aν διαιρέσουμε τα 500 Watt με το 1000 προκύπτουν τα kilowatt, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση έχουμε 0,5 kilowatt. Στη συνέχεια πολλαπλασιάζουμε τα kilowatt με τις ώρες που λειτουργούν τα λαμπάκια μέσα στη μέρα, π.χ. 10 ώρες τη μέρα, και έχουμε αποτέλεσμα 5. Τέλος, πολλαπλασιάζουμε το αποτέλεσμα με την τιμή μέσου κόστους κιλοβατώρας του παρόχου σας και το σύνολο που θα βγει είναι η ημερήσια κατανάλωση.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται από το αγοραστικό κοινό η τάση να αγοράζουν LED λαμπάκια. Η αλήθεια είναι πως αυτή είναι μια καλή λύση ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας. Τα λαμπάκια LED είναι πιο φωτεινά από τους συμβατικούς λαμπτήρες και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Οπότε παρ’ότι το κόστος αγοράς τους είναι μεγαλύτερο από αυτό των κλασσικών λαμπτήρων πυρακτώσεως, καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια με αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα να είναι πιο οικονομικά.

Βέβαια για να μπορέσετε να κάνετε τον υπολογισμό σωστά θα πρέπει να γνωρίζετε πόσο ακριβώς χρεώνεται η κιλοβατώρα στο πρόγραμμα και στον πάροχο που είστε.

Στείλτε μας μήνυμα για να σας ενημερώσουμε δωρεάν!

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Call Now