Συχνές ερωτήσεις: Μα πώς γίνεται οι πάροχοι να έχουν πιο φθηνή την τιμή της κιλοβατώρας από την ΔΕΗ, η οποία παράγει το ρεύμα;

Περισσότερα άρθρα

Πολλές φορές έχουμε λάβει αυτό το ερώτημα και ήρθε ο καιρός να καταρρίψουμε τον μύθο που υποστηρίζει πως η ΔΕΗ είναι ο μοναδικός παραγωγός ρεύματος στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα συχνά μας τίθεται η ερώτηση: «Μα πως γίνεται οι υπόλοιποι πάροχοι να χρεώνουν πιο χαμηλά την τιμή της κιλοβατώρας απ’ την ΔΕΗ, η οποία είναι η μόνη εταιρεία που παράγει ρεύμα και το πουλά στους άλλους παρόχους;».

Ας το πάρουμε λοιπόν από την αρχή:

Η σύσταση της ΔΕΗ τον Αύγουστο του 1950 εθνικοποίησε την παραγωγή και διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας. Η παραγωγή ενέργειας θεωρήθηκε πλέον υπηρεσία κοινής ωφέλειας.

Έτσι, η ΔΕΗ είχε το αποκλειστικό προνόμιο πάνω της κατασκευής, λειτουργίας και εκμετάλλευσης υδροηλεκτρικών και θερμικών εργοστασίων και την υποχρέωση κατασκευής εθνικού δικτύου μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, το μονοπώλιο διάθεσης και πώλησης του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος.

Όμως το μονοπώλιο της ΔΕΗ στην παραγωγή, μεταφορά, διανομή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας έχει αρθεί πλήρως από το 2012, ενώ εξαίρεση αποτελούν τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (ΜΔΝ) στα οποία έχει αρθεί μερικώς.

Πλέον οι περισσότεροι πάροχοι είναι και παραγωγοί ενέργειας πράγμα που τους επιτρέπει να εγγυώνται ρεύμα σε χαμηλότερες τιμές απ’ αυτές της ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα οι εταιρείες που ασχολούνται εντατικά με την παραγωγή ενέργειας στην Ελλάδα είναι οι ακόλουθες:

PROTERGIA

• Η Protergia είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας & φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

ELPEDISON

• Η ELPEDISON ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ είναι από το 2005 ο πρώτος και μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ σε εμπορική λειτουργία, η οποία σήμερα ανέρχεται σε 811 MW. Η εταιρία λειτουργεί και εκμεταλλεύεται δύο (2) ιδιόκτητες υπερσύγχρονες μονάδες τεχνολογίας συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη (390 MW) και τη Θίσβη Βοιωτίας (421 MW).

ΗΡΩΝ

• Με την απελευθέρωση της αγοράς του φυσικού αερίου από την 1/1/2018 η εταιρεία ΗΡΩΝ Θερμοηλεκτρική Ανώνυμη Εταιρεία, εισέρχεται και στην προμήθεια φυσικού αερίου σε οικιακούς χρήστες. Διαθέτει δύο ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες.

VOLTERRA

• Η VOLTERRA A.E. δραστηριοποιείται στους τομείς της παραγωγής, της εμπορίας και της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά της Ελλάδας. Στον τομέα της παραγωγής, η εταιρία διαθέτει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο αδειοδοτούμενων έργων, που αφορούν όλα μονάδες από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

WE ENERGY

• Είναι ο μόνος πάροχος και παραγωγός στην Ελλάδα με 100 % καθαρή πράσινη ενέργεια.

Πλέον με το άνοιγμα της αγοράς οι καταναλωτές μπορούν να γίνουν και οι ίδιοι παραγωγοί ρεύματος εγκαθιστώντας ο ίδιος φωτοβολταϊκά. Ουσιαστικά η διαδικασία αυτή ονομάζεται Νet Μetering και επιτρέπει στον καταναλωτή να καλύψει ένα σημαντικό μέρος της ενέργειας που καταναλώνει ενώ παράλληλα του δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το δίκτυο για έμμεση αποθήκευση της πράσινης ενέργειας που παράγει το φωτοβολταϊκό του σύστημα.

👉🏽Βέβαια υπάρχουν και λιγότερο χρονοβόροι και οικονομικότεροι τρόποι να παράξεις και να εξοικονομήσεις ενέργεια. Ένας από αυτούς είναι το πρόγραμμα ΗΡΩΝ ΕΝ.Α από τον Ήρων.

💥 Με τη συμμετοχή σου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ουσιαστικά αποκτάς ένα τμήμα παραγωγής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά πάρκα του Ήρωνα για 20 χρόνια. Έτσι δε χρειάζεται να έχει τη δική σου ταράτσα, ούτε να μπλέξεις με πολύχρονες και πολυέξοδες διαδικασίες μελέτης και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών.

❗ Αν ενδιαφέρεσαι για περαιτέρω πληροφορίες μπορείς να μας στείλεις μήνυμα! ⚡️

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Call Now